Wat te doen, als vrouw, als je man/vriend zich onvolwassen gedraagt?

Er zijn drie stappen.

Ga niet mee in onvolwassen gedrag

Het belangrijkste is daar niet in mee te gaan, en trouw te blijven aan je eigen normen en waarden.

Deel wat zijn gedrag met je doet

Als dat voorbeeld onvoldoende werkt, deel dan wat zijn gedrag met je doet: je gevoel delen dus, niet je mening. Zo feitelijk mogelijk.

Sta op

En als ook dat niet werkt is het tijd dat de moeder, in feite het mannelijke in je, opstaat en hem duidelijk maakt wat je van een volwassen man verwacht. Hij heeft erom gevraagd…

Twee scenario’s

Dan zijn er twee scenario’s mogelijk, hij pikt het op en neemt verantwoordelijkheid of hij neemt dat niet en blijft zich passief en/of als een rebel gedragen.

Hij pikt het op en neemt verantwoordelijkheid

In het eerste scenario pikt hij het op en neemt verantwoordelijkheid. Stop dan als vrouw direct met moederen, met hem vertellen wat hij moet doen of laten en hoe. Doe als het ware een stap terug.

Anders ontstaat er helaas een verkeerd patroon: moeder en kleine jongen. Een omgekeerde polariteit, en dat werkt niet. Vroeg of laat wreekt zich dat. En dan is de kans op een volwassen relatie, waarin hij man is en jij vrouw, verkeken.

Maar mocht je dat toch doen, misschien komt hij dan nu in actie, en begint hij te vechten. Eerst tegen je moedergedrag, en dan hopelijk als een man, vóór een volwassen relatie. En dus ga je dan weer in vrouwelijke modus als vrouw.

En als hij zich toch weer eens onvolwassen gedraagt, wat ongetwijfeld gebeurt want zo zijn wij mannen, herhaal dan de hierboven geschetste stappen.

Hij blijft passief en/of rebels

Hij neemt geen verantwoordelijkheid en blijft zich passief en/of als een rebel gedragen. Als hij daar mee doorgaat, ook na waarschuwingen, na wellicht relatietherapie en dergelijke, is er uiteindelijk maar één mogelijkheid: neem je verlies en stop de relatie.

Pijnlijk, maar van de realiteit kun je niet winnen.Pijnlijk, ook als er kinderen in het spel zijn; maar met blijven in zo’n relatie geef je ze een heel slecht voorbeeld.

Jouw ervaring?

Wat is jouw ervaring met onvolwassen mannelijk gedrag in een relatie? Als man of als vrouw, wat werkt en wat niet? Mail ons via info@volwassen-relatie.nl, we zijn benieuwd.

Over volwassen mannen, toelichting door Steven

Deel via